Jakoetië

Welkom in Yakutië, de grootste republiek van de Russische Federatie. Met een oppervlakte van bijna de grootte van India, maar met een bevolking van slechts 900.000, is Yakutië één van de weinige plaatsen in de wereld met enorme stukken natuur waar je spreekt van een echte wildernis.

Dit land van extremen is ook het koudste bewoonde deel van de wereld: in de zomer kan de temperatuur oplopen tot +40° C, terwijl in de winter de temperaturen officieel gemeten zijn op -70° C en onofficieel zelfs op -80° C.

Reizigers in dit uitgestrekte en verbluffend mooie land kunnen nomadische inheemse rendierherders bezoeken en paardherders, die reizen op sleeën getrokken door de dieren die ze hoeden. Reizigers kunnen wandelen in één van ‘s werelds meest spectaculaire berglandschappen en echte wetenschappelijke ontdekkingen doen op geïsoleerd mammoetenkerkhoven diep in de toendra.

U zult genieten van de gastvrijheid van de inheemse Yakut-, Evenki- en Dolgan- mensen, die in afgelegen nederzettingen of nomadenkampen leven duizenden kilometers van de dichtstbijzijnde weg of spoorlijn. Ze zullen u graag laten kennismaken met hun traditionele cultuur en animistische, sjamanistische religies.

Reizen naar Jakoetië

Actieve trip: Arctisch Yakutië

U zult één van de wildste, meest afgelegen, minst verkende delen van de planeet verkennen: Arctisch Jakoetië. Per jaar komen hier maar een handvol toeristen.

Arctisch Jakoetië wordt bijna nooit bezocht door buitenlandse toeristen. Deze route brengt u naar plaatsen die zelden door de ogen van buitenlanders worden gezien. U gaat samenleven met en ontmoeten van mensen die leven in gebieden 1000 kilometer van de dichtstbijzijnde weg of spoorweg, mensen die nog nooit een buitenlander hebben ontmoet of zelfs gezien hebben.

U zult echte wetenschappelijke ontdekkingen doen in de vorm van mammoetbotten of, met wat geluk zelf slagtanden. Ze bezoeken een zinkgat groter dan meer beroemde zinkgaten van de Yamal-schiereilanden, maar die nog moeten worden ontdekt door de media. U bezoekt een goed bewaard gebleven concentratiekamp van de goelag en zult de spectaculaire kisilyakh heilige stenen en de Lena Pilaren zien.

Dag 1. Avondvlucht van Moskou naar Jakoetsk (7 uur vlucht, 6 uur tijdsverschil).

Dag 2. Aankomst in Jakoetsk, de hoofdstad van Jakoetië. Jakoetië herbergt verschillende inheemse groepen, met name de Jakoet-bevolking (ongeveer een half miljoen). Deze Aziatische mensen hebben een goed bewaard gebleven animistische, sjamanistische religie en spreken een taal die totaal geen verband houdt met het Russisch. Toen de Russen in de 16e eeuw Siberië begonnen te veroveren, stierven veel inheemse talen uit. Jakoet was de enige taal waar het tegenovergestelde gebeurde: Russische mensen begonnen het te gebruiken in plaats van het Russisch. Het wordt tot op de dag van vandaag als eerste taal gesproken door 90% van de Jakoets en er zijn nog steeds mensen, zowel Jakoet als Russische mensen, die nauwelijks de Russische taal beheersen!

Op deze dag zullen we een citytour maken, de Dom Archi bezoeken waar Jakoet mensen komen om te bidden, het mammoet museum bezoeken, een openlucht etnografisch museum bezoeken en het permafrost museum en het permafrost laboratorium bezoeken. Dit is een ondergronds laboratorium gemaakt in de permafrost zelf, waar wetenschappers de permafrost bestuderen en de effecten ervan op verschillende materialen, dit om o.a. stadsarchitecten te helpen gebouwen te bouwen die beter bestand zijn tegen de destructieve effecten van de permafrost.

Overnachting in hotel.

Dag 3. 2-uur durende vlucht van Jakoetsk naar Batagay. Dit is een klein stadje met 3800 inwoners in het district Verkkjanskiy, Arctisch Jakoetië. Duizend kilometer ten noorden van de dichtstbijzijnde weg of spoorlijn, het ligt erg geïsoleerd van het zuidelijke deel van Jakoetia. In de zomer is het alleen per boot bereikbaar en in de winter door op het bevroren rivieroppervlak te rijden. In het Verkhoyanskiy District is de koudste temperatuur ooit, op een bewoonde plaats, gemeten.

Batagay heeft ondergrondse tunnels uitgehakt in de permafrost waar vlees en vis het hele jaar door kunnen worden opgeslagen.

Vanuit Batagay reizen we 46 km in een Russisch UAZ-voertuig naar het Jakoet-dorp Betenkyos (800 inwoners). Rondleiding door het dorp, bezoek aan het kleine historische / paleontologische museum. Vissen op de rivier kan worden georganiseerd, als gasten dat wensen.

Omdat er geen hotels in Betenkyos zijn, verblijft u bij lokale gezinnen in huis, 2 à 3 personen in elk huis.

Dag 4. Na het ontbijt is het 1,5 uur varen op motorboten naar een nabijgelegen mammoetkerkhof. Dit is een gebied waar elke zomer de smeltende permafrost botten, slagtanden en tanden van oude fauna uit de grond en uit de rivieroevers duwt. Overblijfselen van mammoeten, sabeltandtijgers, bizons, holle leeuwen en wollige neushoorns zijn te vinden op en in de grond. In de loop van de reis zijn deze vondsten voor 100% gegarandeerd. Er is een paleontoloog uit Jakoetsk bij die kan uitleggen van welke dieren de botten zijn en van welke delen van het dier ze afkomstig zijn.

We picknicklunch en avonds terug naar Betenkyos.

Dag 5. We keren terug naar het mammoetkerkhof om onze paleontologische zoektocht voort te zetten. Picknicklunch en ‘s middags terug naar Betenkyos.

Na terugkomst in Betenkyos reizen we naar een nabijgelegen gemeenschap van inheemse Jakoet-paardenherders die in traditionele blokhutten op een eiland in de rivier wonen. Paardenhoeden was altijd de traditionele Yakut manier van leven, hun paarden zijn zeer ongebruikelijk – kort, dikbuikig en met ruig haar tot een meter lang dat hen warm houdt in de ijskoude winters. De Jakoet-paarden uit het district Verkhoyanskiy worden beschouwd als de zuiverste, beste en meest volbloed paarden.

Dag 6. Reis van 2,5 uur per motorboot naar kisilyakh-rotspilaren. Van boord gaan en tenten opzetten.

Wandeltocht de berg op (1070 meter boven zeeniveau) naar de kisilyakh-rotspilaren. Dit zijn gigantische stenen rotspijlers, met een gemiddelde hoogte van 35 meter, die bizar uit het omringende gras steken.

Jakoet mensen beschouwen ze als heilig, de legende gaat dat ze ooit reuzen waren die in het gebied woonden maar voor hun zonden in steen werden veranderd. Bij het bereiken van de top is het de Jakoet-traditie om de rituele verering van de Geest van de Berg uit te voeren, goede wil uit te drukken aan je metgezellen en wensen te doen.

Terug naar beneden en overnacht in tenten.

Dag 7. Wandeling naar een andere berg naar andere kisilyakh. Overnachting in tenten.

Dag 8. Wij reizen2,5 uur naar Betenkyos per motorboot. Lunch met gezinnen in lokale huizen. Terug naar Batagay. Reis 10 km naar een nabijgelegen zinkgat dat op onverklaarbare wijze 10 jaar geleden verscheen, net als de meer beroemde zinkgaten op het Jamal-schiereiland. In tegenstelling tot de zinkgaten van het Yamal-schiereiland, heeft de media deze nog niet ontdekt, dus er kan hier een primeur liggen voor alle journalisten onder de gasten!

Dit zinkgat is meer dan 100 meter diep op het diepste punt, 1,5 kilometer lang en 800 meter breed. Het wordt elk jaar ongeveer tien meter dieper. 

We dalen af ​​in het zinkgat, waar overblijfselen van mammoeten, oude bizons en oude paarden te vinden zijn.

Overnachting in hotel in Batagay.

Dag 9. Reis 40 km naar Kestyor, een goed bewaard gebleven concentratiekamp van de goelag, waar tin werd gedolven in de tijd van Stalin, toen er miljoenen mensen werkten, uithongerden en dood vroren. Van alle kampen in Yakutië had Kestyor de meest wrede omstandigheden en wintertemperaturen onder de -60°C. Houten wachttorens, prikkeldraadhekken, gebouwen en uitrustingen uit die tijd zijn intact bewaard gebleven in Kestyor, te midden van een verbluffend mooi berglandschap.

Picknicklunch en terug naar Batagay. Excursie door de stad. Bezoek enorme ondergrondse tunnels uitgehakt in de permafrost die de lokale bevolking gebruiken als koelkasten voor vlees en vis. Overnachting in hotel.

Dag 10. Vlucht terug naar Yakutsk. De middag kan dan worden besteed aan het kopen van souvenirs (veel hoogwaardige pelskleding kan worden gekocht, plus snijwerk van mammoet slagtanden, rendieren- en elandenbeenderen e.d.) Of het bezoeken van musea.

Overnachting in hotel.

Dag 11. Tocht met de auto naar het schilderachtige Jakoet-dorp Elanka, een verzameling houten huisjes aan de oevers van de Lena, de langste rivier van Rusland. Met motorboten over de rivier naar de Lena-pilaren UNESCO-werelderfgoed waar honderden enorme rotspijlers tot 300 meter hoog langs de oevers van de rivier staan over een afstand van enkele kilometers.

Van boord gaan, een picknicklunch nuttigen en dan een pad volgen langs de steile oevers naar de toppen van enkele van de pilaren.

Terug naar Jakoetsk in de avond.

Dag 12. Reserve dag voor het geval dat slecht weer de vlucht van Batagay naar Jakoetsk vertraagd.

Als de vlucht vertraagd is, wordt deze vrije dag doorgebracht in het district Verkhoyanskiy. We zullen een roadtrip maken naar Verchojansk, een dorp met 1100 inwoners waar de koudste temperatuur ooit in een nederzetting werd gemeten. We bezoeken een uitstekend lokaal museum, ontmoeten de plaatselijke burgemeester en bezoeken het monument van de stad – een paar 15 meter hoge gigantische slagtanden die uit de grond steken!

Als de vlucht niet wordt vertraagd, wordt deze vrije dag besteed rond Yakutsk. We zullen de rivier de Lena oversteken met een veerboot en reizen naar een prachtige vallei met een gletsjer die bekend staat als Buluus. We kunnen over het oppervlak van de gletsjer lopen, de ijsgrotten en tunnels eronder verkennen en roosteren een shashlik (een barbecue in de Russische / Jakoetiaanse stijl van vlees aan spiesjes).

Overnachting in hotel.

Dag 13. Vlucht van Jakoetsk naar Moskou en arriveer rond de ochtend of de middag.

13 dagen / 12 nachten inclusief de heen- een terugreis van en naar Moskou, exclusief de heen- en terugreis van en naar Nederland.

Er is een mogelijkheid om het aantal dagen op de tour te verhogen of te verlagen. Neem contact met ons op de mogelijkheden te bespreken.

Mammoetkerkhoven, concentratiekamp van de goelag, inheemse Yakut-paardenherders, wandelen naar heilige kisilyakh-rotspijlers, bezoek aan 100 meter diep zinkgat dat 10 jaar geleden onverklaarbaar verscheen, de Lena Pilaren UNESCO-werelderfgoed, ondergronds permafrostlaboratorium.

Richtprijs voor deze reis is EUR 4.845- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 5 personen. De prijs kan variëren afhankelijk wisselkoers van de Russische roebel. Actuele prijs wordt op aanvraag verstrekt.

Aantal deelnemers: 2 – 6.

De prijs is inclusief: 

 • Vluchten Moskou – Jakoetsk – Batagay – Jakoetsk – Moskou
 • Alle transfers en transport along the route volgens het reisprogramma
 • Engelssprekende gids die vanuit Moskou met u mee gaat 
 • Twin of double hotel kamers in Jakoetsk en Batagay, verblijf in huizen bij lokalen in Betenkyos, tweepersoonstenten at the kisilyakh
 • Al het eten (3 keer per dag)
 • Museumkaartjes
 • Begeleiding door paleontoloog van Jakoetsk
 • Satelliettelefoon alleen voor noodgevallen
 • Russische visumuitnodiging

De prijs is exclusief:

 • Vlucht naar Moskou en terug
 • Visum voor Rusland
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Extra eten, alcohol, souvenirs
 • Uitrusting (behalve tenten), kleding of medicijnen
 • Eventuele overnachtingen, transport, eten of gids in Moskou

juli – augustus

Actieve trip: Hondensleeën over de rivier de Lena

De grootste rivier van Rusland, de Lena, stroomt door één van de meest spectaculaire landschappen van het land en is de thuisbasis van inheemse Jakoet-paardenherders, sjamanistische heilige plaatsen, schilderachtige dorpjes van blokhutten genesteld tussen het taiga-bos aan de oevers, oude rotstekeningen en nog veel meer .

Tijdens deze reis zult u slee rijden, getrokken door teams van blauwogige Jakoetian laika’s over het bevroren oppervlak van de rivier. De expeditie leidt u langs de Lena Pilaren, een 40 km lange stuk langs de rivieroever met een woud van rotspijlers tot 220 meter hoog. Elke nacht zult u verblijven in geïsoleerde dorpen in de huizen van inheemse Jakoet-mensen en zult u de mogelijkheid hebben om herders te bezoeken die met hun dieren diep in het bos leven en paardensleden gebruiken als hun belangrijkste vervoermiddel.

Dag 1. Avondvlucht van Moskou naar Jakoetsk

Dag 2. Aankomst in Jakoetsk om 9.30 uur (het is een 7 uur durende vlucht van Moskou en is 6 tijdzones ver). Inchecken in het hotel.

Rondleiding door de stad Jakoetsk.

Bezoek:

 • Openluchtmarkt waar vis en vlees worden verkocht
 • Dom Archi, waar Jakoet-mensen komen om te bidden (ze hebben hun eigen animistische-sjamanistische religie)
 • Permafrost-laboratorium en museum, ondergronds gebouwd in tunnels uitgehakt in de permafrost
 • Mammoetmuseum met overblijfselen van enkele van de vele mammoeten die in Yakutië zijn ontdekt

Overnachting in hotel.

Dag 3. Transfer 120 km naar het dorp Bulgunnyakhtakh aan de oevers van de Lena, de grootste rivier van Rusland. Hier zullen we onze honden ontmoeten en training krijgen op slee rijden.

Let op: er zijn slechts voldoende getrainde honden in Yakutië om 4 sleeën te trekken. Dit betekent dat als er 5 tripdeelnemers zijn, we zowel sneeuwscooters als sleden zullen gebruiken. De deelnemers zullen elkaar moeten afwissel in het rijden op sneeuwscooters en het besturen van de sleden.

Overnachting in een lokaal huis.

Dit is het laatste dorp dat we over de weg kunt bereiken. Alle dorpen verderop in de Lena, waar we morgen naartoe gaan, zijn alleen ‘s zomers bereikbaar per boot of door in de winter over het ijs te rijden.

De mensen in deze tijdloze dorpjes van blokhutten, genesteld tussen het taiga bos aan de oevers, zijn meestal Jakoets, maar er zijn ook Evenki en Russen. Terwijl de meeste noordelijke inheemse mensen in Rusland traditioneel rendierherders zijn, zijn de Jakoets paardenherders. De paardenherders leven in blokhutten in het bos met hun paardenkuddes, en verplaatsen de kudde van het ene gebied naar het andere, het hele jaar door. Hun paarden zijn een speciaal ras van het paard, dit ras is erg kort, dik en harig en kan de hele winter buiten doorbrengen in -50°C zonder problemen.

De overheersende taal in de regio is Jakoet, wat een zeer interessante taal is. Terwijl in sommige delen van Siberië de inheemse bevolking hun eigen taal vergat en Russisch begon te spreken na de Russische verovering van Siberië, was Yakut eigenlijk de enige taal die zich onder de Russen verspreidde. In de 18e eeuw kon je naar Russische diners in Yakutsk gaan en hoorde je kooplieden uit de hogere klasse met elkaar praten in Jakoet. Zelfs tegenwoordig spreken alle Jakoets in de dorpen in de Lena Jakoet als hun eerste taal, en veel Russen daar doen dat ook.

De dorpen hier zijn zeer schilderachtig en zijn bijna volledig bebouwd met traditionele blokhutten van boomstammen met mos tussen de boomstammen om alles te isoleren. Er is geen centrale verwarming of stromend water. Toiletten zijn buiten en elk huis heeft een eigen traditioneel badhuis naast de deur om te wassen. Elk huis heeft een stapel brandhout van ongeveer 50 meter lang erbuiten om het huis warm te houden tijdens de lange winter. Veel huizen hebben ijskelders uitgehakt in de permafrost onder hen, waar ze vlees en vis in de zomer opslaan. Velen hebben ook traditionele khotons, trapeziumvormige, mestrijke stallen voor koeien (die in de winter beha’s dragen om hun uiers tegen de kou te beschermen!)

Het belangrijkste vervoermiddel voor jagers, vissers en paardenherders zijn paarden in de zomer en sledehonden in de winter.

De belangrijkste lekkernijen onder de Jakoet zijn rauwe vis en paardenvlees, u staat vrij dit te proberen, maar dit is zeker niet verplicht!

Dag 4. Reis per hondenslee van 30 km over de rivier de Lena op naar het dorp Elanka. Overnachting in een lokaal huis.

Dag 5. Reis per hondenslee van 30 km naar het dorp Tit-Ary. Loop de steile oevers op voor een spectaculair uitzicht over het dorp en de rivier. Overnachting in een lokaal huis.

Dag 6. Reis 30 km per hondenslee naar de magnifieke Lena Pilaren die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan en stop onderweg om oude rotstekeningen te bekijken. Bij aankomst bezoeken we een heilige plaats waar sjamanen rituelen uitvoeren en waar Jakoet-mensen hun traditionele offer van oladushki-pannenkoeken achterlaten. Vervolgens lopen we via een steil pad van 2 km naar de top van de oevers om te worden begroet door een spectaculair uitzicht op de Lena-pilaren en de Lena-rivier zelf van bovenaf. Op een heldere dag is het mogelijk naar het dorp Sinsk 30 km verderop, onze eindbestemming, te kijken.

Overnachting in een blokhut aan de voet van de pilaren of in een lokaal huis.

Dag 7. Na een stevig ontbijt gaan we op sleden achter de sneeuwscooters naar de bossen aan de oevers en naar de eilanden van de rivier de Lena. Onze chauffeurs brengen ons naar verschillende groepen inheemse Jakoet-paardenherders wiens dieren zo sterk zijn dat ze de hele winter buiten doorbrengen in temperaturen die regelmatig de -50°C bereiken. Ze zullen ons laten zien hoe ze hun dieren voeden, water geven en hoeden. Als de reis plaatsvindt in januari of februari, zullen we ook kunnen zien hoe ze het ijs van de vachten van hun paarden schaven. Gasten krijgen ook de kans om op de paardensledes van de herders te rijden als ze dat willen.

In de middag keren we terug naar Sinsk. Iedereen die wil kan zich wassen in een traditioneel Jakoet blokhut-badhuis.

Dag 8. Keer terug naar Jakoetsk door over het bevroren rivieroppervlak te rijden in een Russische minibus. Overnachting in hotel.

Dag 9. Vlieg terug naar Moskou. De aankomsttijd is altijd in de ochtend en is bijna hetzelfde als de vertrektijd, vanwege het tijdsverschil en de 6 – 7 uur durende vlucht.

9 dagen / 8 nachten

Er is een mogelijkheid om het aantal dagen op de tour te verhogen of te verlagen. Neem contact met ons op om het verkorte of uitgebreide programma te berekenen. 

Richtprijs voor deze reis is EUR 4.015- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 4 personen. De prijs kan variëren afhankelijk wisselkoers van de Russische roebel. Actuele prijs wordt op aanvraag verstrekt.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Vluchten Moskou – Jakoetsk – Moskou
 • Alle transfers en vervoer volgens de hierboven beschreven route
 • Engelstalige begeleiding vanuit Moskou
 • 1 Russisch sprekende hondengeleider
 • 1 kok / assistent-hondengeleider
 • Tweepersoonskamers met 1 of 2 bedden in Jakoetsk, accommodatie in blokhutwoningen in de dorpen
 • Alle maaltijden (maaltijden driemaal per dag) behalve in Jakoetsk of Moskou
 • Alle transfers en toegangsprijzen op de dag in Jakoetsk
 • Satelliettelefoon alleen voor noodgevallen
 • Uitnodigingsbrief voor het Russisch visum
 • EHBO doos

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Vlucht naar Moskou en terug
 • Visum voor Rusland
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Extra eten, alcohol, souvenirs
 • Eventuele overnachtingen, transport, eten of gids in Moskou
 • Koud weer kleding. Laarzen, broeken en jas kunnen, indien nodig, gehuurd worden voor 7.500 roebel per persoon.
 • Accommodatie, eten en begeleiding in Moskou
 • Persoonlijke uitgaven

eind februari – maart

Actieve trip: De Dolganen - Nomads of the High Arctic

De nomadische, Aziatische Dolgan-mensen, een bevolkingsgroep van iets meer dan 7000, migreren door de toendra van het Taymyr-schiereiland en het Anabar-district van Yakutia, bijna duizend kilometer voorbij de poolcirkel in de meest noordelijke streken van Siberië. Ze kleden zich in zelfgemaakte rendierbontkleding, reizen op zelfgemaakte, houten, door rendieren getrokken sleeën en wonen in blokhutten geïsoleerd met rendierbont en gebouwd op sledelopers waarmee ze tijdens hun migraties door rendieren kunnen worden getrokken.

We organiseren reizen die reizigers de kans geven om in een kampement van Dolgan-nomaden te verblijven en hun aloude manier van leven te ervaren.

Het gebied is zo ver noordelijk dat het ook één van ‘s werelds beste plaatsen is om het Aurora Borealis / noorderlicht te zien. Ze zijn hier vaak extreem fel groen en paars, soms vullen ze bijna de hele lucht. Als u in februari rond de nieuwe maan komt, ziet u misschien elke avond van de reis.

Dag 1. Een ​​avond vlucht van Moskou naar Jakoetsk (7 uur vlucht, 6 uur tijdsverschil met Moskou).

Dag 2. Aankomst in Jakoetsk vroeg in de ochtend. Vlucht van 3,5 uur noordwaarts naar Saskylakh in het Anabarskiy District van het Arctische Jakutië. Autotocht van 100 km langs een ijsweg op het bevroren oppervlak van een rivier naar Yuryung-Khaya, één van de meest noordelijke nederzettingen in Rusland. Overnachting in een lokaal houten huis.

Dag 3. Reis op een houten slee bevestigd aan de achterkant van een sneeuwscooter naar het kamp van de Dolgan nomaden (50 – 100 km)

Dag 4 – 8. Leef met de nomaden. Er zal geen vaste routine zijn. U zult observeren en deelnemen aan het dagelijks leven van de rendierherders.

Dag 9. Terug naar Yuryung-Khaya. Overnachting in een lokaal huis.

Dag 10. Vlucht naar Jakoetsk. Overnachting in hotel.

Dag 11 – 12. Vrije dagen indien slecht weer de vlucht van Saskylakh naar Jakoetsk vertraagt. Als de vlucht niet wordt vertraagd en deze twee dagen in Jakoetsk worden doorgebracht, kunnen excursies worden geregeld met extra kosten naar de Lena Pilaren UNESCO Werelderfgoed, voor de inheemse Jakoet-paardenherders en voor de rotstekeningen op de kliffen van de Lena.

Dag 13. Vlucht terug naar Moskou. Aankomst rond de middag.

13 dagen / 12 nachten

Er is een mogelijkheid om het aantal dagen op de tour te verhogen of te verlagen. Neem contact met ons op om het verkorte of uitgebreide programma te berekenen. 

Richtprijs voor deze reis is EUR 5.945- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 3 personen. De prijs kan variëren afhankelijk wisselkoers van de Russische roebel. Actuele prijs wordt op aanvraag verstrekt.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Vluchten Moskou – Jakoetsk – Moskou
 • Alle vluchten, transfers en vervoer volgens de hierboven beschreven route
 • Alle accommodaties volgens bovenstaande route
 • Engelstalige tolk
 • Eten bij de rendierherders en in Yuryung-Khaya 
 • Uitnodigingsbrief voor het Russisch visum

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Vlucht naar Moskou en terug
 • Visum voor Rusland
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Extra eten, alcohol, souvenirs
 • Eventuele overnachtingen, transport, eten of gids in Moskou
 • Uitrusting, eventuele medische benodigdheden en koud weer kleding. 
 • Accommodatie, eten en begeleiding in Moskou
 • Persoonlijke uitgaven

Betaling: Een aanbetaling van 30% moet worden betaald om de data van uw reis te reserveren. Het saldo moet uiterlijk 2 maanden voor de startdatum van de reis worden betaald.

Inreisvergunningen naar een gesloten Arctisch gebied: alle buitenstaanders, of ze nu Russisch of buitenlands zijn, hebben een speciale toegangsvergunning nodig voor het Anabarskiy District, het gebied waar deze reis plaatsvindt. Deze vergunning staat volledig los van uw Russisch visum en duurt 2,5 maanden om te verkrijgen. Daarom verzoeken wij u, ons gescande exemplaren van uw paspoorten minimaal 2,5 maanden voor de begindatum van de reis te sturen. Zonder deze vergunning wordt u op de luchthaven van Saskylakh aangehouden en in het beste geval keert u met de volgende vlucht terug naar Jakoetsk.

december – april

Actieve trip: De Weg des Doods

Deze unieke reis brengt reizigers door één van Ruslands meest beruchte, afgelegen maar adembenemend mooie regio’s – Kolyma. Onder Stalin waren hier de meest gevreesde goelag concentratiekampen gevestigd. Miljoenen gevangenen werden uitgehongerd, vroren dood en werkten zich dood in ‘s werelds koudste bewoonde regio, waar de zomertemperaturen + 40°C kunnen bereiken, maar in de winter kunnen de temperaturen dalen tot -70°C of misschien zelfs -80°C.

Slechts één weg, een onverharde weg van 2.000 km die door goelaggevangenen is gebouwd en bekend staat als ” Weg des Doods “, loopt door de regio en verbindt Magadan aan de kust van de Stille Oceaan met Jakoetsk, de hoofdstad van de inheemse Jakoet-bevolking.

Deze reis brengt reizigers van het begin tot het eind van de Weg des Doods, door afgelegen gebieden met een adembenemende natuurlijke schoonheid die zelden door vreemde ogen wordt gezien. We bezoeken de best bewaarde goelag-kampen, verkennen hele verlaten steden, verblijven in gemeenschappen van de inheemse Jakoet-paardenherders en de Evenki rendierherders, beklimmen bergen om met ontzag naar de kolossale heilige Kisilyakh-rotsen te kijken, lopen over een gletsjer, bezoeken de Lena Pijlers UNESCO Werelderfgoed, hebben een goede kans om beren en elanden te zien en nog veel meer.

Dag 1. Vlucht van Moskou in de namiddag / avond.

Dag 2. Aankomst in Magadan (Moskou-tijd plus acht uur) rond het middaguur. Transfer naar het hotel. Middagexcursie door de stad. Maak kennis met de geschiedenis van de stad die ooit bekend stond als de poort naar de hel, aangezien goelaggevangenen vaak naar deze haven werden verscheept. Soms, als ze het seizoen verkeerd inschatten, liepen de boten vast in het ijs dat zicht had gevormd ​​en de hele lading van vele duizenden gevangenen zou vroor dood.

Overnachting in hotel (tweepersoonskamers).

Dag 3. Dagtocht (8 à 9 km) naar de Steenkroon – een groep rotsen die lijkt op een kroon op de rand van het schiereiland Staritskiy. We kunnen er komen door langs de kust bij de Nagaev-baai te wandelen of langs de rand van het schiereiland zelf te wandelen.

Dag 4. Vertrek vanuit Magadan om 9.00 uur via de Weg des Doods. Tocht van 300 km tot we aankomen op een klein, bijna onherkenbaar pad dat naar rechts leidt. We reizen 20 km lang over deze route tot we aankomen in Dneprovskiy, het best bewaarde concentratiekamp van de goelag. Zelfs de lokale bevolking kent de locatie vaak niet – het is ver weg, een bijna onbegaanbaar pad af, geïsoleerd in het diepe taiga bos. In tegenstelling tot Europese concentratiekampen is het geen toeristische attractie geworden, dus er zal niemand anders zijn en u bent vrij om de gebouwen te verkennen, torens en mijnen te bekijken zolang u maar wilt.

‘s Avonds zullen we verder gaan op de hoofdweg en overnachten we in Talaya, een prachtige spa met mineraalwater uit het tsaristische tijdperk.

Dag 5. Via de Weg des Doods naar Jagodnoe-dorp. Bezoek aan het Kolyma Herinneringsmuseum, gewijd aan de goelag-slachtoffers. Ze hebben 400.000 foto’s van voormalige gevangenen, veteranen van de Kolyma, overblijfselen van kampen en 300 tentoonstellingsstukken – gereedschap en voorwerpen uit het dagelijks leven van kampgevangenen. Overnachting in het dorpshotel.

Dag 6. Verder naar de stad Kadyktsjan. Deze mijnwerkersgemeenschap, opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd in het begin van de jaren 2000 verlaten door zijn inwoners. Niemand woont daar nu, maar de stad staat nog steeds te midden van het oprukkende taiga bos, auto’s die op de straten roesten en veel appartementen die nog steeds gemeubileerd zijn.

We rijden over de grens tussen de provincies Magadan en Jakutië. De Jakoeten leefden oorspronkelijk in tipi’s en semi-ondergrondse hutten als nomadische paardenherders. Toen de Russen kwamen in het begin van de 17e eeuw en in de eeuwen daarna, ontwikkelden de Jakoets een buitengewoon rijke inheemse cultuur, waaronder muziek, literatuur, kleding, dans, sieraden en meer, terwijl het paard tegelijkertijd het centrale element was in de de manier van leven van de meeste mensen. In tegenstelling tot veel inheemse volkeren die uitstierven na de Russische verovering van Siberië, groeide de Jakoet-bevolking explosief. En in tegenstelling tot veel andere talen, die ofwel verdwenen of alleen met de huid van hun tanden overleefden, bloeide de Jakoet-taal op en verspreidde zich zelfs naar de Russische veroveraars. Tot op de dag van vandaag zijn er veel mensen in Jakoetië, zowel van Jakoetische als Russische afkomst, die de Russische taal nauwelijks beheersen.

Overnachting in een hotel in het dorp Ust-Nera.

Dag 7. Trektocht een nabijgelegen berg op met een bezoek aan de heilige kisilyakh-rotsen op de top. Deze gigantische, de 35 meter hoge rotspijlers steken bijna onverklaarbaar uit de bergtop. Ze zijn te vinden op verschillende locaties in Jakoetië en worden door de Jakoet-bevolking als heilig beschouwd. Keer ‘s avonds terug naar Ust-Nera. Overnachting in hotel.

Dag 8. Tocht naar Ojmjakon, vaak aangeduid als “The Pole of Cold”. In dit dorp van inheemse Jakoets en Evenki, werd officieel de koudste temperatuur in een nederzetting op aarde gemeten: -71.2 C. De lokale bevolking zegt dat in de nabijgelegen valleien, waar alleen nomadische rendierherders wonen, de temperaturen nog verder kunnen dalen tot -80°C.

Aankomst rond 16.00 uur. Verken Ojmjakon, school, sporthal, maak kleine wandelingen in nabijgelegen heuvels voor uitzichten, enz. Bezoek Archy House, waar mensen religieuze gezangen en rituelen voor Jakoet-goden doen. Overnachting in een pension.

Dag 9. Verken de andere dorpen in Ojmjakon-vallei, Tomtor en Jutsjugey. Bezoek het Museum van Ijs Sculpturen. Maak een dagwandeling door de omliggende heuvels. Overnachting in een pension in Tomtor.

In de winter is er veel meer te doen dan in de zomer. In maart brengen alle paardenherders hun kuddes naar de paardenboerderij in het dorp voor de geboortes van de veulens, gasten kunnen de paardenboerderij bezoeken. De nomadische rendierherders verblijven ook het grootste deel van de winter vrij dicht bij het dorp van Jutsjugey, hierdoor is het mogelijk de rendierkudde te bezoeken, rendieren sleeën te rijden, enzovoort, terwijl in de zomer de nomadenkampen zich op 200 km afstand bevinden en onbereikbaar zijn.

In de winter kan het de moeite waard zijn om een ​​extra dag toe te voegen in de Ojmjakon-vallei, want er zijn tal van andere activiteiten beschikbaar, zoals ijsvissen en de wat vreemdere activiteiten zoals, het in de lucht smijten van warm water en daarna kijken hoe de druppeltjes bevriezen en in kristallen veranderen die uit elkaar spatten wanneer ze de grond raken of kijken naar een lokale man die graag gaat zwemmen in -60C, in een rivier die nooit bevriest!

Dag 10. Tocht van Ojmjakon naar Khandyga. Het meest spectaculaire deel van de Weg des Doods, met bossen, meren en de hoogste bergen. Vaak is de weg een ongelooflijk smal pad uitgehakt in de klifzijde.

Overnachting in privéhotel in Khandyga.

Dag 11. Rit van Khandyga naar Jakoetsk, de hoofdstad van Jakoetië. Onderweg steken we twee rivieren over, de Aldan en de Lena, op veerboten. Hoewel Jakoetië ‘s werelds grootste producent van diamanten is, maar ook grote hoeveelheden goud, olie en gas exporteert, kan de overheid vreemd genoeg het geld niet vinden om bruggen over haar rivieren te bouwen!

Overnachting in tweepersoonskamers in het Lena Hotel in Jakoetsk.

Dag 12. Rondleiding door de stad.

10:00 – 11:00 uur: bezoek “De schatten van Jakoetië”, een tentoonstelling van de waardevolle metalen en juwelen van deze republiek.

11.30 – 12.30 uur: bezoek aan het Mammoetmuseum (veel van ‘s werelds best bewaarde mammoeten zijn gevonden in Jakoetië).

13.00 – 14.00 uur: lunch in het restaurant van het etnografische museum, Chochur Muran.

14:15 – 15:30 uur: bezoek aan het etnografisch museum en het Permafrost-koninkrijk, een ondergrondse tunnel van ijssculpturen in de permafrost.

15.45 – 16.45 uur: bezoek het ondergrondse laboratorium van het Permafrost Instituut. Lezing over permafrost.

17.15 uur – 18.00 uur: bezoek aan het Jakoet Cultuur en Geschiedenis Museum.

18.15 uur – 19.00 uur: bezoek aan “de Oude Stad” – een reconstructie van de eerste houten gebouwen en kerken die door Kozakken in 1632 op deze plaats werden gebouwd. Bezoek souvenirwinkels, de dijk van de rivier de Lena en het monument voor Pyotr Beketov, de oprichter van Jakoetsk.

Overnachting in tweepersoonskamers in Hotel Lena.

Dag 13. Boottocht naar de Lena-pilaren Werelderfgoed van de Unesco. De Lena is de langste rivier van Rusland en ligt ongeveer 150 km van Yakutsk, een lang gedeelte de oever is bekleed met een spectaculair bos van rotspijlers tot 300 m lang, bekend als de Lena-pilaren. Dit wordt een dagexcursie waarbij gasten om 7:30 uur Yakutsk verlaten en om 22:30 uur terugkeren.

Overnachting in tweepersoonskamers in Hotel Lena.

Indien nodig kan van de reis naar de Lena Pilaren een tweedaagse worden gemaakt, dit kan omdat er enkele blokhutten in de buurt zijn waar gasten kunnen verblijven.

Dag 14. Ochtendvlucht naar Moskou, aankomst rond de middag.

14 dagen / 13 nachten

Er is een mogelijkheid om het aantal dagen op de tour te verhogen of te verlagen. Neem contact met ons op om het verkorte of uitgebreide programma te berekenen. 

Richtprijs voor deze reis is EUR 3.800- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 6 personen. De prijs kan variëren afhankelijk wisselkoers van de Russische roebel. Actuele prijs wordt op aanvraag verstrekt.

Accommodatie: accommodatie vindt plaats in hotels, pensions en lokale woningen. Indien beschikbaar, bevinden zich in de tweepersoonskamers 2 aparte bedden. Het is niet nodig om ergens op de route in tenten te slapen.

Vervoer: groepen van maximaal 10 personen zullen reizen in Russische UAZ-voertuigen. Grotere groepen worden over de route vervoerd in een Russische vakhtovka-truck

Eten: onderweg zijn er tal van cafés, waar we onze maaltijden zullen nuttigen. Ongeveer 1000 roebel per dag zal hiervoor voldoende zijn.

Betaling: een aanbetaling van 30% is vereist om de data van uw reis te reserveren. Het restbedrag moet twee maanden vóór de begindatum van de reis worden betaald.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Vluchten Moskou – Jakoetsk – Moskou
 • Alle vluchten, transfers en vervoer volgens de hierboven beschreven route
 • Alle accommodaties volgens bovenstaande route
 • Lokale gids en Engelssprekende tolk
 • Bezoek aan de Oymyakon rendierherders en de paardenfokkerij (alleen in de winter).
 • Uitnodigingsbrief voor het Russisch visum
 • Alle excursies en musea

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Vlucht naar Moskou en terug
 • Visum voor Rusland en uitnodigingsbrief
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Extra eten, alcohol, souvenirs
 • Eventuele overnachtingen, transport, eten of gids in Moskou
 • Uitrusting, eventuele medische benodigdheden en koud weer kleding. 
 • Accommodatie, eten en begeleiding in Moskou
 • Persoonlijke uitgaven

Betaling: Een aanbetaling van 30% moet worden betaald om de data van uw reis te reserveren. Het saldo moet uiterlijk 2 maanden voor de startdatum van de reis worden betaald.

Elke tijd van het jaar

Fotogalerij