Jamalië en de Nenets

De naam van het schiereiland is de combinatie van de Nenetse woorden Ja – aarde en Mal – rand, wat betekent “de rand van de wereld”.

Hier op het Jamal-schiereiland in het westelijke Siberische Noordpoolgebied is grootschalige nomadische rendierhouderij, samen met de inheemse taal, religieuze overtuigingen, traditionele kleding en cultuur van de nomaden, beter bewaard gebleven dan waar ook ter wereld.

Wilt u de Nenets-nomaden bezoeken?

Wij bieden reizen naar verschillende delen van de autonome regio Jamal-Nenets aan fotografen, journalisten, filmploegen, onderzoekers en avontuurlijke toeristen.

Wij kunnen voor u zowel een individuele reis samenstellen, als een groepsreis aanbieden waar je bij een internationale groep kunt aansluiten.

Tijdens een bezoek aan de Nenets rendierherders verblijft u  in chum’s (traditionele tenten) en ervaart u het dagelijks leven en de cultuur van de Nenets nomaden. Een reis kan zo lang of kort zijn als gewenst en op elk moment van het jaar.

Groepsreizen
Verblijf met de Nenets nomaden

Verblijf met de Nenets-nomaden

17 dagen – expeditie – 22 MAART 2020 – 07 APRIL 2020

per person vanaf

v.a. € 4.195,-

Individuele reizen

Hieronder routes en prijsopgaven voor reizen naar de verschillende gebieden.

Jar Sale bevindt zich op het Jamal-schiereiland zelf. Van alle Nenets nomaden, hebben de nomanden uit het Jar Sale-gebied de langste nomadische trekroutes (elk jaar tot 2000 km), de grootste rendierkuddes (tot 12.000) en behoren ze tot de meest geïsoleerde nomaden van de regio. Tijdens het ‘verweiden’ van hun gigantische kuddes bereiken ze zulke afgelegen gebieden, dat ze voor meer dan een half jaar volledig onbereikbaar zijn.

De reizen naar Jar Sale zijn mogelijk in de periode van 30 november tot 1 mei, wanneer de nomaden ver genoeg in het zuiden verblijven om bereikbaar te zijn per sneeuwscooter vanuit het dorp Jar Sale. 

Alle trips naar de Jar Sale Nenets beginnen in Salekhard, een stad met dagelijkse vluchten van en naar Moskou, of Labytnangi, een stad met dagelijkse treinen van en naar Moskou.

Hieronder volgt een standaardroute voor een reis met bezoek aan Jar Sale Nenets in de winter (30 november – 1 mei). Data, vervoermiddelen en verblijfsduur met nomaden zijn flexibel. 

Als alternatief voor treinreis van Moskou naar Labytnangi en terug is ook vliegreis mogelijk van Moskou naar Salekhard en terug. 

Reisschema

Dag 1 Aankomst in Moskou.

Dag 2 Trein naar Labytnangi.

Dag 3 Reizen met de trein.

Dag 4 Aankomst in Labytnangi. Taxi naar Salekhard. Terreinvoertuig naar Jar Sale-dorp.

Dag 5 Transfer per slee naar nomadenkamp.

Dagen 6 – 10 Verblijf bij / hervestiging met de nomaden.

Dag 11 Sledge to Jar Sale en terreinvoertuig naar Salekhard.

Dag 12 Vrije dag in Salekhard.

Dag 13 Taxi naar Labytnangi. Trein naar Moskou.

Dag 14 Reizen met de trein.

Dag 15 Aankomst in Moskou. 

Richtprijs voor deze reis is EUR 3.390- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 4 personen. De prijs kan variëren afhankelijk van EUR-RUB koers, gekozen vervoer en andere factoren, die per trip kunnen variëren. Neem contact met ons op voor de actuele prijs.

De prijs is inclusief: 

 • Alle accommodatie en treintickets van Moskou naar de rendierherders en terug naar Moskou;
 • Al het eten, tijdens het verblijf bij de rendierherders;
 • De speciale vergunning vereist om het Jamal-schiereiland te bezoeken;
 • Verhuur van een complete set van Nenets rendierbontkleding;
 • De diensten van een tolk, die de toeristen vanuit Moskou zal vergezellen en die veel ervaring heeft en een goed contact met de Nenets;
 • Gebruik van zijn satelliettelefoon (alleen voor noodgevallen);
 • Uitnodigingsbrief voor het Russisch visum.

De prijs is exclusief: 

 • Internationale vluchten
 • Visum voor Rusland
 • Accommodatie en vervoer in Moskou;
 • Eten in Moskou, in de trein, in Salekhard of in Jar Sale;
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering, medische benodigdheden
 • Eventuele aanvullingen op uw trip

Een trip naar de Nenets vraagt veel qua kennis en voorbereiding. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

De meest traditionele en geïsoleerde nomaden, maar ook de moeilijkste en duurste om te bereiken. Ze migreren veel minder vaak dan de Jar Sale Nenets (ongeveer één of twee keer per maand).

Seyakha is gelegen op 600 km van Salekhard. Er is géén weg tussen deze twee plaatsen, de enige manier om naartoe te  gaan is met een helikopter. Dit is echter heel onbetrouwbaar, omdat de vlucht vaak wordt uitgesteld.

De Nenets kunnen zo´n 300 km verder naar het noorden migreren, soms helemaal tot aan de noordelijke kust. De winters hier zijn zo extreem koud, dat de nomaden niet één maar twee lagen van hun traditionele bontjassen dragen. 

Deze nomaden hebben heel weinig contact met buitenstaanders. Ze hebben hun taaie, onafhankelijke geest bewaard en vele tradities, die bij de Nenets verder in het zuiden verloren zijn gegaan.

Prijs voor een trip naar Seyakha is op aanvraag. Gebruik onze Contact-pagina om een offerte aan te vragen.

Het Polaire Oeralgebergte bevindt zich in het uiterste westen van Jamalië en vormt de grens tussen Arctisch Europa en Arctisch Azië. In de zomer komen de Chanten-nomaden hiernaartoe met hun rendieren vanuit hun winterweiden in het district Shuryshkary en Komi vanuit het gebied rond Salekhard. In de winter wordt dit gebied bewoond door de Nenets die migreren vanuit hun zomerweiden in het Arctische Europese Rusland. Sommige van hen zetten hun chum’s op in de voorgebergte, terwijl anderen hoog in de bergen verblijven. Het zien van een nomadische trektocht op rendiersleeën naar de toppen van 1500 meter hoge bergen is iets dat vrij onvergetelijk is.

Door hun nabijheid tot Salekhard en de spoorlijn, hebben de meeste nomaden in dit gebied bepaalde elementen van hun traditionele cultuur minder goed behouden dan die, op het Jamal-schiereiland verder in het noorden. Terwijl de Chanten die hier in de zomer kamperen hun traditionele religie grotendeels hebben bewaard, zijn de Nenets die hier in de winter wonen, al enige tijd geleden bekeerd tot het christendom. Ze hebben ook veel kleinere rendierkudden dan de Nenets van het Jamal-schiereiland en migreren veel minder vaak (een of twee keer per maand vergeleken met 3-4 keer per week).

Prijs voor een trip naar het Polaire Oeralgebergte is op aanvraag. Gebruik onze Contact-pagina om een offerte aan te vragen voor een reis naar de Polaire Oeralgebergte Nenets of de Chanten.

Er zijn vaak, vooral in de winter, enkele nomaden, die hun chum’s niet ver van de steden Salekhard (hoofdstad van Jamalië) en Labytnangi plaatsen. Deze nomaden willen binnen het bereik van het mobiele netwerk blijven en makkelijk naar de steden kunnen reizen. Daardoor hebben ze hun traditionele cultuur minder goed kunnen behouden als de meer noordelijke nomaden op het Jamal-schiereiland zelf.

Echter, voor mensen die weinig tijd hebben voor een reis, is een bezoek aan deze nomaden een goede optie.

Prijs voor een trip naar Salekhard en Labytnangi gebied is op aanvraag. Gebruik onze Contact-pagina voor vragen of als u wilt informeren naar reizen naar nomaden binnen 50 km van de stad Salekhard.

Fotogalerij

Video over Jamal-schiereiland