Tsjoekotka

Negen tijdzones ten oosten van Moskou, duizenden kilometers weg van de bewoonde wereld, in de meest afgelegen regio van de gesloten Russisch Arctische gebieden vindt u Tsjoekotka ofwel Chukotka. 

Een plek zonder wegen en spoorlijnen, waar nomaden in tenten leven, waar ze reizen met handgemaakte houten sleeën en waar jagen ze op zeezoogdieren, zoals als hun voorouders van duizenden jaren geleden ook deden. U vindt hier een unieke balans tussen mens en natuur. 

Een taai klimaat, een grote verscheidenheid aan landschappen en echt afgezonderd van de beschaving, een unieke reiservaring!

In de zomer zijn wandel- en mountainbikeroutes te organiseren in verschillende moeilijkheidsgraden. In juli en augustus kunt u raften langs de rivieren: Amguema,  Tsjantalvejergyn, Pegtymel (met bezoek aan de rotsen met ruim 100 bekende petroglieven uit de laat-neolithicum; 1e millennium v.Chr.), Ekittykirivier en Anadyr-rivier.  Een actievevakantie is ook mogelijk in de winter waaronder sneeuwscooter-, quad- en hondensleetochten.

Bezoek aan de rendierherders en/of zeevissers aan de kust en een verblijf bij ze kan uiteraard ook deel uitmaken van uw Tsjoekotka reis.

Kies één van onze trips of neem contact met ons op om uw eigen reis naar Tsjoekotka samen te stellen.

Trips naar Tsjoekotka

Bijzonder Tsjoekotka

reis naar de rendierherders en zeezoogdierenjagers

13 dagen / 12 nachten

(exclusief de heen-/terugreis naar en van Anadyr)

Groepsreis / individuele reis

Aantal deelnemers: 4-10

Seizoen: juli – september

Vertrekdatum: 6 augustus 2019

ROUTE:  Anadyr – Lavrentia – Lorino – Rendierherders – Lorino – Yanrakynnot – Straat Senjavin  – Ittygran-eiland – Providenia – Novoje Tsjaplino  – Anadyr

Prijs vanaf EUR 3.600- p.p.

Hoogtepunten:

U maakt kennis met het leven van mensen in taaie omstandigheden van deze regio

U rijdt op een terreinvoertuig door de toendra

U slaapt in een jaranga bij de gastvrije lokale mensen

Langs de hele trip ziet u zeldzame dieren in hun natuurlijke wilde omgeving

Richtprijs voor deze reis is EUR 3.700- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 4 personen. Aantal personen in een groep: van 4 tot 10.

De data voor deze individuele trip kunt u zelf kiezen. De prijs kan variëren afhankelijk van de Russische roebel wisselkoers, uw reisdata en de beschikbaarheid van de accommodatie. Neem contact met ons op om naar de actuele prijs te informeren.

Dag 1 Anadyr

Aankomst in Anadyr, registratie bij de douane, verkrijgen van vergunningen. De gids ontmoeten op de luchthaven en de baai oversteken met de veerboot naar de stad. Accommodatie in het appartement of hotel, lunch of diner. Rondleiding door de stad (monumenten van Grinevetsky, Rytkheu, Mandrikov, St. Nicolaas). Proeven van lokale delicatessen: rode vis, kaviaar en andere. In de avond leert u over lokale rituelen en tradities.

Dag 2 Lavrentia, Lorino

Ontbijt, oversteken van de baai naar de luchthaven. Vlucht Anadyr – Lavrentia, bij aankomst controle van de documenten bij de douane op de luchthaven. Lunch in een café in Lavrentia. Wandeling door het dorp, bezoek aan het plaatselijke museum. Transfer per minibus naar het dorp Lorino. Accommodatie in een appartement. Diner: home-made gerechten.

Dag 3 Lorino

Vroeg ontbijt. Boottocht en observatie van grijze walvissen. Lunch: vlees van zeedieren. Wandeling door het dorp Lorino. Diner. Overnachting in het appartement.

Dag 4 Lorino

Ontbijt. Een bezoek aan de ondergrondse ijskamers voor vleesopslag, een bezoek aan een workshop botbewerking. Een reis naar de warmwaterbronnen van Lorinsky, zwemmen in de bronnen. Picknick. Terug naar het dorp. Diner. Overnachting in het appartement.

Dag 5 Rendierherders

Ontbijt. Vertrek per terreinwagen van de rendierhoeders brigade. Fotograferen van de toendra onderweg. Picknick. Aankomst, ontmoeting met de rendierherders, uitwisselen van geschenken. Masterclass lasso gooien. Diner: rendiervlees. Kampvuur samen met de rendierherders, inzicht krijgen in het leven op de toendra. Overnachting in een jaranga – traditionele tent van toendra-nomaden.

Dag 6 Lorino

Ontbijt. Terug naar Lorino. Picnic onderweg. Zwemmen in warmwaterbronnen mits we deze onderweg tegenkomen. Diner. Overnachting in het appartement.

Dag 7 Baai van Mechigmen, Yanrakynnot

Vroeg ontbijt. Zeereis naar de baai van Mechigmen, observeren zeevogels en zeehonden, aanleggen bij één van de pittoreske plaatsen aan de baai. Picknick. Zeereis naar het dorp Yanrakynnot. Accommodatie in een schoolgebouw. Diner in de schoolkantine. Wandeltocht door het dorp.

Dag 8 De Senyavinsky warmwaterbronnen, nationaal park “Beringia”

Ontbijt. Boottocht naar de warmwaterbronnen van Senjavinsky (onderweg komen we een grote kolonie papegaaiduikers tegen)*. Accommodatie op het grondgebied van het nationale park “Beringia” (blokhutten, tenten). Picknick. Wandeling naar warmwaterbronnen, zwemmen in warmwaterbronnen, paddenstoelen en bessen plukken. Diner. Overnachting op de camping.

Dag 9 Yttygran-eiland, Rumilet-baai, Providenija-stad

Ontbijt. Boottocht naar het eiland Yttygran, bezoek aan de beroemde Whale Alley. Picknick. Boottocht naar de baai van Rumilet. Met een terreinwagen naar de stad Providenija. Accommodatie in een appartement. Een bezoek aan het plaatselijke museum, souvenirs kopen. Diner.

Dag 10 Nationaal park Beringia, Novoe Chaplino

Reserve-dag in geval van slecht weer. Ontbijt. Presentatie in nationaal park Beringia. Excursie naar Novoe Chaplino, het dorp van Inuits. De lokale bevolking ontmoeten. Lunch. Terug naar de stad Provideniya. Diner. Overnachting in een hostel.

Dag 11 Anadyr

Vroeg ontbijt. Transfer naar Providenija bay Airport, vlucht naar Anadyr. Aankomst in Anadyr. Observatie van traditionele zalmvissen. Picknicklunch aan de kust. Proeverij van vers gemaakte rode kaviaar. Veerboot naar de stad. Accommodatie in het appartement. Diner.

Dag 12 Anadyr

Ontbijt. Een bezoek aan het “Heritage of Chukotka” -museum in Anadyr. Lunch. Vrije tijd, extra programma kan worden voorgesteld. Afscheidsdiner in het restaurant “Otke house”.

Optie: folkgroep-uitvoering (keelzang of dans).

Dag 13 Vlucht terug

Ontbijt. De baai oversteken met de veerboot. Optie: excursie naar de verlaten militaire basis Gudym. Picnic – een legerrantsoen. Transfer naar de luchthaven. Vertrek uit Anadyr.

De prijs is inclusief: 

 • Vluchten: Anadyr – Lavrentia, Providenia – Anadyr
 • Grensgebied vergunning
 • Toegang tot Nationaal Park
 • Transportatie kosten in Tsjoekotka (transfers, veerponten, boten, terreinwagens)
 • Accommodatie
 • Maaltijden 3 keer per dag
 • Reisleiding en Engelssprekende tolk services
 • Museumkaartjes

De prijs is exclusief:

 • Vlucht naar Anadyr
 • Visum voor Rusland
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventuele optionele excursies en activiteiten
 • Extra eten, alcohol, souvenirs

Lorino - de hoofdstad van walvisjagers

Een warme ontmoeting met de taaie mensen

11 dagen / 10 nachten

(exclusief de heen-/terugreis naar en van Anadyr)

Groepsreis / individuele reis

Aantal deelnemers: 4-10

Seizoen: juli – september

Vertrekdata: 8, 16, 23 juli 2019

ROUTE:  Anadyr – Lavrentia – Lorino –  Rendierherders – Lorino – Kaap Dezjnjov – Akkani – Anadyr 

Prijs vanaf EUR 2.800- p.p.

Hoogtepunten:

U gaat naar de dorp van de traditionele walvisjagers

U zult een dag bij rendierherders in de toendra doorbrengen

U bezoekt het Tsjoektsjenschiereiland en de kaap Dezjnjov

U observeert zeldzame vogels en dieren

Walvisvangst is wettelijk verboden in bijna alle landen van de wereld, maar voor sommige noordelijke volkeren is een uitzondering gemaakt. Er zijn internationale walvisvangstquota’s in de wereld – 135 grijze walvissen per seizoen. En voor de Autonoom District Tsjoekotka – niet meer dan 60 grijze walvissen en 5 baleinwalvissen.

In overeenstemming met de internationale conventie voor de walvisvangst, is het jagen op walvissen in Rusland alleen toegestaan ​​voor Tsjoektsjen en Eskimo’s persoonlijke consumptie. 

Het quotum wordt verdeeld onder de Tsjoektsji-nederzettingen. Het dorp Lorino is het belangrijkste centrum van de walvisvangst. Men zegt dat de meest ervaren walvisjagers in Lorino wonen. Het walvisvangstseizoen duurt van mei tot november.

Alles wat de jagers doen, is bijna precies dat wat hun voorouders duizenden jaren geleden al deden, toen zij op walvissen jaagden. Voor hen is het jagen op walvissen geen avontuur en soms de enige kans om te overleven.

Dag 1 Anadyr

Aankomst in Anadyr. Ontmoeting met de gids op de luchthaven, registratie bij de douane. De baai oversteken met de veerboot, aankomst in Anadyr. Accommodatie in het appartement. Lunch. Rondleiding door de stad (monumenten van Grinevetsky, Rytkheu, Mandrikov, St. Nicolaas). Diner in het appartement, proeven van lokale delicatessen: o.a. rode vis en kaviaar. Kennismaking met lokale rituelen en tradities. Het ritueel van het voeden van de geesten.

Dag 2 Lavrentiya

Ontbijt. De baai oversteken naar de luchthaven. Vlucht Anadyr – Lavrentia. De documenten registreren bij de douane. Lunch in een plaatselijke café. Wandeling door het dorp, bezoek aan het plaatselijke museum. Transfer naar het dorp Lorino. Accommodatie in een appartement. Diner.

Dag 3 Lorino

Vroeg ontbijt. Boottocht en observatie van grijze walvissen. Lunch: vlees van zeedieren. Wandeltour rond het dorp. Diner. Overnachting in het appartement

Dag 4 Lorino

Ontbijt. Bezoek de ondergrondse ijskamers voor vleesopslag. Bezoek botbewerkingsworkshop. Een reis naar de warmwaterbronnen, zwemmen. Picknick. Terug naar het dorp. Diner. Overnachting in het appartement.

Dag 5 Rendierherders

Ontbijt. Vertrek per terreinwagen van de rendierhoeders brigade. Fotografen van de toendra onderweg. Picknick. Ontmoeting met rendierherders, geschenken uitwisselen. Diner: rendiervlees. Kampvuur, de lokale bevolking leren kennen, leren over het leven in de toendra. Masterclass over lasso. Overnachting in een tent.

Dag 6 Lorino

Ontbijt. Terug naar Lorino, onderweg picknicken. Overnachting in het appartement.

Dag 7 Kaap Dezjnjov

Zeereis naar Kaap Dezjnjov. Bezoek van het dorp Naukan en het monument van Semen Dezjnjov. Picknick. Boottocht naar het dorp Uelen als de weersomstandigheden dit toelaten. Museumbezoek en workshop botbewerking. Terug naar Lorino. Diner. Overnachting in het appartement.

Dag 8 Akkani

Ontbijt. Een bezoek aan het oude verlaten dorp Akkani, momenteel een jagersbasis. Observatie van een roekenkolonie van gevlekte zeehonden en kennisnemen van lokale jachttradities. Demonstratie van het traditioneel snijden van vinpotigen. Lunch: vlees van zeedieren. Deelname aan de traditionele wedstrijden van de walvisjagers; harpoen gooien, roeien op een kano, knopen breien, etc. Terug naar Lorino. Diner. Overnachting in het appartement.

Dag 9 Anadyr

Vroeg ontbijt. Transfer naar de luchthaven van Lavrentiya. Vlucht naar Anadyr. Observatie van de visserij op zalm aan de kust. Picknick. Proeverij van vers gemaakte rode kaviaar. Veerboot naar de stad. Accommodatie in het appartement. Diner.

Dag 10 Anadyr

Ontbijt. Een bezoek aan het “Heritage of Chukotka” -museum in Anadyr. Lunch. Vrije tijd. Afscheidsdiner in het restaurant, uitwisseling van indrukken. Optie: uitvoering van de folkgroep (keelzang of dans).

Dag 11 Vertrek vanuit Anadyr

Ontbijt. De baai oversteken met de veerboot. Excursie naar de verlaten militaire basis Gudym. Picknick – legerrantsoen. Transfer naar de luchthaven. Vertrek uit Anadyr.

Richtprijs voor deze reis is EUR 3.000- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 5 personen.

De data voor deze individuele trip kunt u zelf kiezen. De prijs kan variëren afhankelijk van de Russische roebel wisselkoers, uw reisdata en de beschikbaarheid van de accommodatie. Neem contact met ons op om naar de actuele prijs te informeren.

De prijs is inclusief: 

 • Grensgebied vergunning
 • Toegang tot Nationaal Park
 • Transportatie kosten in Tsjoekotka (vlucht Anadyr – Lavrentia – Anadyr, transfers, veerponten, booten, all-terrain vehicles)
 • Accommodatie
 • Maaltijden 3 keer per dag
 • Reisleiding en Engelssprekende tolk services
 • Museumkaartjes

De prijs is exclusief:

 • Vlucht naar Anadyr
 • Visum voor Rusland
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventuele optionele excursies en activiteiten
 • Extra eten, alcohol, souvenirs

Week in Tsjoekotka

Deze week durende trip neemt u mee naar Egvekinot, een dorp aan de 35 kilometer lange Krestabaai. U bezoekt de rendierherders die 

Dag 1 Anadyr

Aankomst in Anadyr. Uw gids ontmoeten op de luchthaven, registratie bij de douane. De baai oversteken met de veerboot naar de stad. Accommodatie in een appartement. Proeverij van lokale delicatessen (rode vis, kaviaar en andere afhankelijk van het seizoen). Kennismaking met lokale rituelen en tradities.

Dag 2 Egvekinot

Ontbijt. Over de baai naar het vliegveld. Vlucht van Anadyr naar de Baai van het Kruis, transfer naar Egvekinot. Lunch. Wandeling door de stad, een bezoek aan het plaatselijke museum. Opties afhankelijk van het seizoen: skiën, krab vangen e.d. Diner. Overnachting in huisjes.

Dag 3 Rendierherders

Vroeg ontbijt. Excursie naar rendierherders met Trekol. Picnic onderweg. Ontmoeting met rendierherders, geschenken uitwisselen, reis naar de kudde, herten vangen. Diner: rendiervlees. Masterclass lassogooien. Tijd doorbrengen met de herders. Terugkeer naar Egvekinot. Overnachting in huisjes.

Dag 4 “Huis van de zon”

Ontbijt. Vertrek naar het “huis van de zon” – het punt waar de 180e meridiaan en de poolcirkel met elkaar verbonden zijn. Picnic, ontvangst poolreizigerscertificaat. Terug naar Egvekinot. Accommodatie in huisjes. Sauna. Diner.

Dag 5 Anadyr

Ontbijt. Transfer naar de luchthaven. Vlucht van de Baai van het Kruis – naar Anadyr. Lunch. Stadstour. Diner. Accommodatie in het appartement.

Dag 6 Anadyr en omgeving

Ontbijt. Bezoek het museum “Erfgoed van Chukotka” in Anadyr. Lunch. Tocht door  de stad (de heuvel van Michael, het nationale dorp Tavayvaam). In de zomer observatie van zalmvissen. Het proeven van vers gemaakte rode kaviaar. Diner.

Dag 7 Anadyr

Ontbijt. Een workshop botbewerking. Aankoop van souvenirs. Lunch. Vrije tijd. Afscheidsdiner in een restaurant met een optreden van een folkgroep keelzangers en dansoptredens. Overnachting in het appartement.

Dag 8 Vertrek vanuit Anadyr

Ontbijt. De baai oversteken. Excursie naar de verlaten militaire basis Gudym. Picknick – legerrantsoen. Vertrek uit Anadyr.

8 dagen / 7 nachten (exclusief de heen-/terugreis naar en van Anadyr)

Anadyr – Egvekinot – Amguema – Rendierherders

Richtprijs voor deze reis is EUR 1.900- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 5 personen.

De data voor deze individuele trip kunt u zelf kiezen. De prijs kan variëren afhankelijk van de Russische roebel wisselkoers, uw reisdata en de beschikbaarheid van de accommodatie. Neem contact met ons op om naar de actuele prijs te informeren.

De prijs is inclusief: 

 • Grensgebied vergunning
 • Toegang tot Nationaal Park
 • Transportatie kosten in Tsjoekotka (transfers, veerponten, boten, terreinwagens)
 • Accommodatie
 • Maaltijden 3 keer per dag
 • Reisleiding en Engelssprekende tolk services
 • Museumkaartjes

De prijs is exclusief:

 • Vlucht naar Anadyr
 • Visum voor Rusland
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventuele optionele excursies en activiteiten
 • Extra eten, alcohol, souvenirs

Februari – april (winter-lente), juli – oktober (zomer-herfst)

Op een sneeuwscooter door de toendra (meer dan 1000 km)

Tijdens deze trip gaat om kennismaking met mensen die heel anders leven dan de West-Europeanen, met hun cultuur en hun dagelijkse bezigheden, hun doorzettingsvermogen en hun simpele geluk.

Het gaat ook om de sneeuw, de adrenaline en de natuur helemaal aan de andere kant van de wereld.

Dag 1 Anadyr

Aankomst in Anadyr. Registratie bij de douane en het ontmoeten van uw gids. De baai oversteken naar de stad. Accommodatie in een appartement. Proeverij van lokale specialiteiten: rode kaviaar, diepgevroren vis e.d.

Dag 2 Uelkal’

Ontbijt. Sneeuwscooter testrit naar de baai, controleren van uitrusting. Start van Anadyr naar Uelkal ‘(190 km). Stop bij de “Wing” – een vliegtuig neergestort tijdens de oorlog. Picknick. Aankomst in het dorp Uelkal. Een bezoek aan de oorlogsbegraafplaats (de piloten van Alsib). Accommodatie in het buurthuis. Kennismaken met de Inuit (Eskimo) cultuur, proeven van lokale gerechten.

Dag 3 Egvekinot

Route Uelkal ‘- Egvekinot (120 km). Picknick onderweg. Rondleiding door de stad, een bezoek aan de skipistes. Vissen op krab in de baai. Diner. Accommodatie in comfortabele huisjes.

Dag 4 Amgyema

Vroeg ontbijt. De route Egvekinot – Amguema – rendier herders (circa 150 km). Onderweg: stop bij het noordpoolcirkel monument. Picnic, ontvangst Polar Explorer-certificaten. Aankomst in Amguema, een rondleiding door het dorp, een bezoek aan een school. Vertrek naar de herders. Aankomst, kennismaking, geschenken uitwisselen, diner. Overnachting in tenten of jaranga’s.

Dag 5 Iultin

Ontbijt. Een bezoek aan Iultin – een verlaten stad. Picknick. Terug naar de herders. Kampvuur, kennis maken met het leven in de toendra. Diner. Overnachting in tenten of jaranga’s.

Dag 6 Amgyema

Ontbijt. Foto’s maken bij de kudde. Tour naar de omgeving. Picknick. Mogelijk vissen op zalm. Diner. Overnachting in tenten of jaranga’s.

Dag 7 Egvekinot

Vroeg ontbijt. Terug naar Egvekinot. Picknick. Sauna in Egvekinot. Diner. Accommodatie in huisjes.

Dag 8 Uelkal’

Ontbijt. Terug naar Uelkal ‘vanuit Egvekinot. Picknick. Accommodatie in het gemeenschapshuis. Diner.

Dag 9 Anadyr

Ontbijt. Terug naar Anadyr vanuit Uelkal. Onderweg een bezoek brengen aan de verlaten militaire basis Gudym. Picknick. Accommodatie in een appartement.

Dag 10 Reserve-dag (in geval van slechte weersomstandigheden).

Vrije tijd. Afscheidsdiner in een restaurant. Concert van de nationale folkgroep (keelzangers en -dansers). Accommodatie in het appartement.

Dag 11

Ontbijt. Een bezoek aan het museum “Erfgoed van Chukotka”. Over de baai terug naar de luchthaven. Vertrek uit Anadyr.

11 dagen / 10 nachten (exclusief de heen-/terugreis naar en van Anadyr)

Anadyr – Oeölkal – Egvekinot – Amgoeëma – Rendier herders

Richtprijs voor deze reis is EUR 3.400- p.p. 

Deze prijs geldt voor een groep 5 personen. Aantal personen in een groep: van 2 tot 6.

De data voor deze individuele trip kunt u zelf kiezen. De prijs kan variëren afhankelijk van de Russische roebel wisselkoers, uw reisdata en de beschikbaarheid van de accommodatie. Neem contact met ons op om naar de actuele prijs te informeren.

De prijs is inclusief: 

 • Grensgebied vergunning
 • Toegang tot Nationaal Park
 • Alle transportatie kosten in Tsjoekotka (transfers, veerponten, boten, terreinwagens)
 • Accommodatie
 • Maaltijden 3 keer per dag
 • Reisleiding en Engelssprekende tolk services
 • Museumkaartjes

De prijs is exclusief:

 • Vlucht naar Anadyr
 • Visum voor Rusland
 • Reserveringskosten € 25,00 per boeking
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Eventuele optionele excursies en activiteiten
 • Extra eten, alcohol, souvenirs

Februari – april, november – december

Leuke weetjes over Chukotka

1.  Om Tsjoekotka te bezoeken is een speciale vergunning vereist, zowel voor de buitenlanders als voor de Russen uit andere regio’s.

2. De kust van het Tsjoektsjenschiereiland ligt op slechts vier kilometer van Alaska.

3. De winter in dit gebied duurt maar liefst 10 maanden.

4. Het grootste deel van Tsjoekotka ligt op een hoogte van meer dan een kilometer boven zeeniveau.

5. Voor de inheemse bevolking is de walvisvangst officieel toegestaan. Eén van de lokale delicatessen is walvishuid. In het algemeen maakt het walvisvlees 40% tot 50% uit van het dieet van de Chukchi, Koryak en Eskimo.

6. Er zijn geen bossen in Tsjoekotka. De zeldzaam voorkomende bomen zijn opvallend laag.

7. Aan de kust van Tsjoekotka komen woeste stormen vaak voor met golven tot zes à zeven meter hoog. De reden hiervoor is de ontmoeting van de koude wateren uit de Noordelijke IJszee met de warmere wateren uit de Stille Oceaan.

8. De hele Tsjoekotka bodem bestaat uit permafrost. Het gehele grondgebied van het schiereiland is volledig bedekt met toendra.

9. De inheemse mensen noemen zichzelf ‘lyorawetlyan’ wat betekent ‘de echte mensen’.

10. Het Elgygytgynmeer is het rondste meer ter wereld. De doorsnede van het meer is ongeveer veertien kilometer. Het meer is drie tot vijf miljoen jaar geleden gevormd. Mogelijk na de inslag van een komeet.

Fotogalerij

fotografen: Markus Mauthe, Viktoras Dubinskas